Navision: Hoe leest u facturen en klanten in?

Navision - Hoe leest u facturen en klanten in?

Voorbereiding in Planmanager

Vooraleer u uw facturen vanuit PlanManager in Navision importeert, kan u er best voor zorgen dat de dagboekcode in PlanManager gelijk is aan de dagboeknaam in Navision. Heet uw dagboek in Navision bv. VF, dan moet u de dagboekcode in PlanManager ook zo noemen.

Mocht u niet over de laatste versie van PlanManager beschikken, installeer dan eerste de meest recente versie. Klik hiervoor in PlanManager op  Systeem -> Algemene instellingen-> Lokale Instellingen -> Controleer op updates.

De export in PlanManager

Navigeer in Planmanager naar het menu Facturatie en daarna naar het tabblad Boekhouding. U ziet daarna onderstaand scherm.

Kies hier de periode die u wenst te exporteren en klik daarna op Klanten Exporteren. Hierdoor zal er een XML-bestand gedownload worden dat de klantinformatie bevat van de betreffende facturen. Klik vervolgens op Facturen exporteren. De locatie waar deze bestanden worden opgeslagen is afhankelijk van de instelling Accounting Folder (zie schermafdruk hieronder).

U zou op dit moment twee bestanden moeten hebben:

1. relation.xml - bevat de klantinformatie
  2. bookings.xml - bevat de factuurinformatie

U zal deze 2 bestanden moeten inladen in Navision.

Bestanden in Navision importeren

Opmerking: druk bij elke handeling in Navision rechtsonder op Ok/Opslaan.

Bekijk eerst de dossierinstellingen bij verkoop. Facturatie verkopen moet afgevinkt zijn.

Klanten importeert u via Klanten importeren. Facturen importeren gebeurt via :

Daarna batch boeken facturen.Indien er facturen niet kunnen doorgeboekt worden door btwverschillen kan u die achteraf wijzigen.

Hierna krijgt u de melding dat alles (of een gedeelte) gelukt is.

Indien er slechts een gedeelte gelukt is, dan krijgt u hier meldingen van te zien.

De facturen die niet gelukt zijn zullen dan in een wachtlijst staan, totdat u deze aanpast. U kan deze aanpassen door de Verwerking te openen. Als er bijvoorbeeld een verschil is van 1 cent op de BTW, kan u deze aanpassen door op Statistiek te klikken. U kan dan het BTW-bedrag aanpassen.

Auteur:
Hendrik De Blanger